AFIRMAȚII FALSE ÎN SPRIJINUL RECUNOAȘTERII STATULUI PALESTINIAN

În sprijinul recunoașterii unui stat palestinian în Israel, AICI a fost publicată o intervenție din partea lui Bishara Awad (rectorul Colegiului Biblic Betleem). Două dintre afirmațiile sale sunt (cel puțin) dubioase:

”The New Testament does NOT mention the Kingdom of Israel. If the return of the Jews is such a big historical event in the life of the Church, why did not Jesus ever mention it?” (Noul Testament NU menționează Împărăția lui Israel. Dacă reîntoarcerea iudeilor este un așa eveniment istoric major în viața Bisericii, de ce Isus nu îl menționează deloc?)

Aș fi foarte curios să știu cum interpretează frăția sa profeția Domnului Isus din Matei 24 (referitoare la smochin). Nu mai vorbim de Romani 11 și selecții din Apocalipsa care indică foarte clar existența unei împărății a lui Israel. Un mare semn de întrebare ar fi de ce exclude posibilitatea aducerii în discuție a pasajelor profetice din Vechiul Testament. Nu mai sunt valabile la Colegiul Biblic Betleem? Dar, totuși, pentru că afirmația rectorului din Betleem este foarte tranșantă și categorică, citez din Faptele apostolilor 1:6 ”Deci apostolii, pe când erau strânşi laolaltă, L-au întrebat: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?” Acum, cea de a doua afirmație:

”As for the present Israel, it is here to stay. The Palestinian authority along with all 23 Arab Countries accept the State of Israel.” (Cât despre Israelul de azi, va dăinui. Autoritatea palestiniană și toate cele 23 de țări arabe acceptă Statul Israel.)

Mai întâi, sper ca rectorul Awad să nu se joace de-a cuvintele atunci când folosește termenul de a accepta și nu de a recunoaște statul Israel. Alăturată este harta pe care sunt menționate statele cu care Israelul nu are deloc relații diplomatice, nefiind recunoscut de aceste țări (zona arabă este toată marcată cu verde). În al doilea rând, poate domnia sa să ne pună la dispoziție vreo legătură care să dovedească această afirmație? Am găsit prea multe care susțin contrariul. Ofer doar două AICI și AICI.

În fine, ce legătură are opoziția noastră față de înființarea statului palestinian în Israel și dragostea frățească. În Efeseni 2, Apostolul Pavel spune că dragostea Domnului Isus și jerfa Sa dărâmă zidul de despărțire între neamuri și Israel. Bineînțeles, neamurile care îl primesc pe Domnul Isus ca Mântuitor personal. Nu cumva prin faptul că rectorul Colegiului Biblic Betleem Îl are pe Isus Hristos ca Salvator și Domn, ar trebui să dorească binele Israelului care, la ora actuală, nu este înființarea unui stat palestinian terorist în coasta sa?

Îi iubim din toată inima pe creștinii palestinieni și… pe toți palestinienii. Facem însă o distincție între interesele ligii arabe și cele ale lui Israel. Dragostea nu este slăbiciunea de a fi de acord cu oricine.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri to “AFIRMAȚII FALSE ÎN SPRIJINUL RECUNOAȘTERII STATULUI PALESTINIAN”

  1. Biblia zice ca cine binecuvinteaza pe Israel, va fi binecuvintat. Sa iti pui numele pe o astfel de lista nu pare a fi un act de a binecuvinta Israelul…Sa nu uitam ca, cu ce masura masuram ni se va masura…si Domnul ne poate aduce un palestinian gata echipat cu vestuta in vecinatate – ca sa intelegem mai bine situatia…
    Cind lucram ca laborant la Institutul de mine din Petrosani, studentii palestinieni erau dintre cei mai impertinenti studenti straini…aveau un aer superior nu numai fata de colegii lor dar si fata de profesori. Doamna Dobrescu una din profesoarele de la geologie – o doamna in adevaratul sens al cuvintului a venit odata rosie de furie. Un student palestinian i-a oferit un sapun…ca sa-l treaca examenul. Si pentru un oarecare motiv – trebuiau profesorii sa-i tolereze. Asta este doar un exemplu fara importanta – dar este adevarul despre ei- au fost impinsi chiar si de ceilalti arabi sa le stea evreilor in coasta. Din nou zic…ei par mai degraba un blestem pentru evrei- iar Dumnezeu zice sa-i binecuvintam…nu sa-i blestemam.

  2. 1. De unde legătura dintre Matei 24:32 și Statul Israel? În contextul imediat o asemenea legătură nu apară, după părerea mea, nici din greșeală.
    2. În FA 6, într-adevăr, ucenicii întreabă despre Israel. Răspunsul Domnului Isus: veți primi o putere ca să predicați Evanghelia. E limpede că nu statul Israel e important aici, ci predicarea Evangheliei.
    3. Din păcate, terorismul n-a început și nu se sfârșește cu înființarea unui stat palestinian.

    • Frate Shifu,
      Mai citiți odată TOT Matei 24. Sunteți sigur că nu scrie de Israel?
      Întrebarea ucenicilor este importantă. Rectorul a spus că în NT nu scrie nicăieri despre Împărăția lui Israel. Și dacă nu le-a răspuns direct, este clar că subiectul fusese vehiculat în discuțiile lor.
      Deocamdată, până să înceapă sau să se termine cu cineva, terorismul este unde este…

      • Nu înseamnă că dacă se pomenește despre Israel, e musai să fie vorba despre statul Israel ca organizare politico-administrativă etc.

      • Argumentul pro-palestinian cel mai tare a evanghelicilor Români din blogosferă este că statul laic Israel nu este de fapt poporul Israel ales special de Dumnezeu. Este un argument foarte slab!

        Shifu, dvs cum vă explicați acest miracol, adică faptul ca Israel a reluat ființă după aproape 2000 ani dintr-o rămășiță de evrei persecutată aproape la dispariție, și astăzi este singura democrație veritabilă în Orientul Mijlociu? Credeți că a fost un lucru întâmplător?

        Providența Divină este clară și incontestabilă cu privire la acest caz.

      • @ Chris Prunean: unde dai și unde crapă. Eu n-am zis că evreii nu sunt poporul ales al lui Dumnezeu. Ce spun eu e că actualul stat Israel NU e neaparat poporul ales al lui Dumnezeu. Nici n-are cum fi de vreme ce copiii lui Avraam (cei adevărați) sunt cei care primesc credința – apostolul Pavel zice asta, nu eu. Oricum, dincolo de acest aspect, o fi argumentul meu slab, dar cum veți explica dumneavoastră apariția statului palestinian? Eu recunosc că doar providența lui Dumnezeu asigură mersul lucrurilor pe pământ și, prin urmare, inclusiv reînființarea după două mii de ani a statului modern Israel. Ce vă spun acum e că tot providența lui Dumnezeu va oblădui și înființarea unui stat palestinian (dacă așa va voi Dumnezeu) indiferent că ne place sau nu ne place.

      • Fr Shifu, când spuneți „NU e neapărat” asta lasă deschisă posibilitatea că Israelul present este rămășița aleasă, a vechiului legământ Avramic, un popor care încă nu a acceptat revelația completă a lui Dumnezeu. Tocmai aceasta argumentez prin ideea de restaurare miraculoasă a statului Israel.

        Cu privire la statul Palestinian…vă dau dreptate, acesta probabil va lua formă in viitorul apropriat (sau îndepărtat) și se va inființa. Există prea multă presiune internatională pe Israel ca aceasta să nu se întâmple. Și asta poate sa fie in providența Divină, vom vedea.

        Dar nici într-un caz noi care suntem binecuvântați prin Avraam nu trebuie să ne unim cu cei ce urăsc Israelul (Israel, spița genetică a lui Avraam), și să strângem petiții, semnături, etc împotriva lui. Doamne ferește.

      • @ Shifu
        Shifu in ultimul timp tot da , si nimica nu crapa.
        Shifu confunda „the Sovereign will of God ” cu „the will of command”. Ca un student al teologiei reformate , Shifu ar trebui sa stie diferenta , si nu ar face afirmatii de genul „providența lui Dumnezeu va oblădui și înființarea unui stat palestinian”.
        Nu tot ce se intimpla este „Voia lui Dumnezeu”

        Shifu amesteca miracolele. E drept , totul este un miracol, faptul ca Shifu poate sa citeasca ce scriu este un miracol de ex. Dar cind folosim definitia din Webster:
        definition for „miracle” in the Merriam-Webster Dictionary is „an extraordinary event manifesting divine intervention in human affairs”
        atunci acel termen are o semnificatie totala diferita.

        .

      • Întrebare: cine spune că înființarea unui stat palestinian este împotriva statului evreu? Dacă cele două sunt doar organizații politico-administrative, care e problema? Faptul că palestinienii lansează acțiuni teroriste nu e un argument, e o realitate. N-avem ce-i face, trăim într-o lume păcătoasă unde crimele de tot felul vor înflori până la venirea Domnului. Nici mie nu-mi place că va apărea un stat palestinian în coasta Israelului. Dar – faites attention – NIMENI în afară de Dumnezeu nu știe ce se va întâmpla și cum vor decurge relațiile cu Israelul după înființarea unui astfel de construct politic. Personal, cred că atacurile teroriste împotriva evreilor vor continua. Dar, cine știe?, poate se îndură Dumnezeu și n-am dreptate.

      • Gabi, nu știu ce-i cu tine, dar în ultima vreme postările tale seamănă cu intervențiile lui Alin Cristea. Nu critic; fac o observație.
        1. Nu mă cunoști, nu te cunosc. N-ai de unde ști ce înțeleg și ce nu înțeleg. Mult mai important, nu știi cu ce mă ocup, ce citesc și mai cu seamă cât citesc.
        2. Poate îmi explici tu diferența dintre cele două voințe ale lui Dumnezeu dacă eu nu le-am înțeles. Oricum, nici unul dintre concepte nu se regăsește în Scriptură, ambele fiind construcții dogmatice bazate pe o anumită perspectivă hermeneutică.

      • Shifu, nu e frumos din partea ta sa ma compari cu „what’s his name”. Prima data cind chiar m-am simtit insultat 🙂

        La # 1 : good point . Sorry!

        La #l 2: multe concepte nu sint gasite in biblie. De ex. trinitatea.
        Intrebare: a fost voia lui Dumnezeu ca Domnul Isus sa fie crucificat?

        Cum explici aparenta contradictie intre:
        39Apoi Isus a zis:
        ,,Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată:
        si
        Dumnezeu, în adevăr, n’a trimes pe Fiul Său în lume ca să judece lumea,

  3. Discuția despre restaurarea statului Israel și eventualele proorocii despre acesta din Scriptură e întocmai discuției despre mileniu. De fapt, toată chestiunea se referă la caracterul istoric sau spiritual/simbolic al respectivului eveniment. După cum există interpretări istorice și spirituale (simbolice) referitoare la mileniu (premileniștii și postmileniștii preferă interpretarea istorică, amileniștii pe cea simblică), tot așa există interpretări istorice și simbolice despre restaurarea statului Israel, aceasta din urmă referindu-se nu la refacerea unei organizații politico-administrative, ci la primirea credinței de către evrei. Eu unul cred că ne învârtim în jurul cozii, în sensul că nu există un consens definitiv în această privință. Oricum, nu cred că este o chestiune esențială pentru mântuirea ființei umane din păcat, deci se încadrează în celebrele adiaphora, care le-au făcut zile fripte unora dintre reformatori…

    • Dacă ne uităm în Ieremia Cap. 30=== vom vedea că nicidecum nu poate fi vorba de perioada mileniului. În timpul mileniului ,, Iacov,,nu va mai fi atacat de nimeni, va fi o ÎMPĂRĂȚIE A PĂCII ȘI ÎMPĂRAT VA FI TOCMAI ,,PRINȚUL PĂCII,, iar întoarcerea lor la DOMNUL ISUS, ESTE CLAR DESCRISĂ ÎN ZAHARIA 12 V 1-10. Versetul 10 scoate foarte clar în evidență că ,,……. își vor întoarce privirile spre MINE, pe care L-au străpuns.,,Chiar acum în Israel sunt credincioși Mesianici dar, ce scrie proorocul Zaharia în 12 v 10 este întoarcerea întregii țări.

      • Amin frate Tiberiu .
        Iar primul rod din Israel a fost vazut de Ioan in A pocalipsa 14.1-5.Iar versetul 4 din Apocalipsa 14 ,zice :””””Au fost rascumparati dintre oameni ca cel dintai rod pentru Dumnezeu si pentru Miel.”””.Daca te intrebi cind au fost ei rascumparati ca cel dintai rod,vezi raspunsul in Apocalipsa 7 de la versetul 1 la 8.Iar versetul 3 din Apocalipsa 7,arata timpul rascumparari lor si modul in care este facuta pecetluirea.Timpul rascumparari lor se face intre cele doua peceti,respectiv la sfarsitul pecetei a sasea si inainte de cea de a saptea pecete sa fie rupta.In acele vremuri de restriste pt intreaga omenire ,144000 din cele 12 seminti ale lui Israel vor fi rascumparate ca cel dintai rod pt Dumnezeu si pt Miel ,si totodata vor fi pecetluiti.Cind spune in Apocalipsa 14 cu 4 ca ei nu s au intinat cu femei ,se refera ca ei nu s au intinat cu invataturi straine,le a fost pregatit a o cintare pe care sa o cinte doar ei ,si nimeni altul.Iar cel mai frumos este versetul 1 unde zice ca Mielul statea cu ei pe muntele Sionului.Munte unde astazi nu au acces ei.Atunci se va implini si ce a prorocit Isaia ,in Isaia 4:5 ” Domnul va aseza, peste toata intinderea muntelui Sionului si peste locurile lui de adunare, un nor de fum, ziua, si un foc de flacari stralucitoare, noaptea. Da, peste toata slava va fi un adapost,
        6. o coliba, ca umbrar impotriva caldurii zilei si ca loc de adapost si de ocrotire impotriva furtunii si ploii. „””

    • @shifu, chiar daca am mai incercat sa te lamuresc si nu mi-ai raspuns, este problema ta, dar a veni cu afirmatia ca statul ISRAEL nu se identifica cu poporul israelit, este o noua si periculoasa aberatie. Atita timp cit Dumnezeu a ales POPORUL si nu indivizi care se inchina sau nu LUI, aceasta ne spune ca vorbim de tara lor, a evreilor.Asa se face ca gasim scris si despre mintuirea de obste, adica acea intoarcere a ramasitei acestui popor, care v-a insemna viata din morti !!! Chiar daca acum sunt in starea in care sunt cu credinta in Dumnezeu, ei in totul lor sunt poporul ales.M-as bucura sa te lumineze Dumnezeu ca rivna s-ar parea ca ai cit a celor din jurul lor.Fii binecuvintat.

  4. Un filmuleţ 3D despre Israel şi Ierusalim.

    Apropos, cum să fie sfârtecată Cetatea Sfântă?

    • @cimm
      Cred că o referire la timpul pecetluirii celor 144000 este aceasta din Apoc. 7 v 1-3. Dar ca să putem face o bună legătură între pecetluirea lor și desfășurarea evenimentelor în lume ( pe mare..) , este bine să ne uităm în Dan. 7 v 2. În Apoc. 7 primele trei versete ,Domnul blochează …,== CELE PATRU VÂNTURI=== ,tocmai pentru pecetluirea celor 144000,iar cele patru fiare din Daniel se ridică imediat când CELE PATRU VÂNTURI au ÎNCEPUT să sufle pe marea cea mare.
      Dacă vom cerceta să vedem ce sunt acele patru vânturi,vom observa că există o mare legătură între ele și alte taine din Apocalipsă.
      Aceste lucruri ar fi bine de discutat ( nu teologii care nu ajută la a înțelege exact vremea în care trăim ) ,că-ci VREMEA ESTE APROAPE .

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10 postări în Top 100 WP (01.09.2011) « Romania Evanghelica - 1 septembrie 2011

    […] AfirmaȚii False În Sprijinul RecunoaȘterii Statului Palestinian (popaspentrusuflet) 6. Grupul “Sens” (mariuscruceru.ro) 12. Reacţii de la Dr. Bishara […]

Lasă un comentariu