LA CIREȘARII, PREOTUL CONSTANTIN NECULA A FOST… ORTODOX

Nu intenționez să reactivez un subiect polemic pe care eu îl consider deja epuizat. Actul ne-penticostal al unui pastor penticostal de a-și face semnul crucii într-o catedrală greco-catolică (după ce înainte și-l făcuse și într-o biserică ortodoxă) rămâne pentru mine ceea ce a fost atunci când l-am denunțat, mai ales în lipsa vreunei declarații ulterioare, oficiale și publice din partea cuivanimănui.

Recent, cu ocazia zilei ortodoxiei, preotul Constantin Necula a fost invitat să țină o prelegere la centrul cireșarilor din Beiuș. De sus până jos, din umăr în umăr, părintele a început cu un mare semn al crucii, iar primele sale declarații au fost să se identifice ca ortodox și să declare sus și tare cât de sublimă și măreață este Biserica Ortodoxă. Plus o pledoarie pentru icoane! Mai dădu și o palmă peste obrazul catolic (greco inclus, frate…), mai zise ceva despre liturghie, moaște și rugăciuni la maica Domnului și la sfinți.

În vreme ce unii dintre pastorii noștri nu știu cum să-și mai ceară iertare că sunt penticostali (sau evanghelici), iată un om căruia nu-i este rușine și nu își face oprobiul cu privire la ceea ce este. Din curiozitate am urmărit câteva cuvântări ale preotului Necula și, sincer, se pricepe! O dicție și fluență verbală naturală, un mod de prezentare articulat, logic și legat, o prezență plăcută… ce mai, un adevărat calapod amvonal!

Nu intru în aspecte legate de prezența ca protagonist a unui preot ortodox într-un mediu evanghelic și nici în substanța teologică – pe alocuri scandaloasă, d.p.m.d.v. – a mesajului său. Însă, dacă a vrut să învețe ceva, pastorul cu pricina a avut ce învăța!…

Data viitoare când voi fi prea partizan în a promova și apăra valorile credinței penticostale, poate voi fi și eu cel puțin tot atât de îngăduit ca și preacuviosul. Mai ales că la încheiere mi-a mers la suflet chestiunea cu lanțurile așa zisei libertăți închinătoare vis-a-vis de sobrietatea a ceea ce a sădit suferința crucii în adevărații creștini. În rest, barbă-bărbărie, gură-gurărie, semnul crucii, sutana-sutană, avantajul de partea altora…

A, să nu uit, preotul a dat și o lecție de respect și subordonare față de superiori, menționând că nu și-ar fi permis să participe la conferință fără știrea și binecuvântarea episcopului. Asta fiindcă mai vrea să fie preot! Bine, la noi nu se pune problema, care sunt superiorii

În fine, pe sfârșit se pare că cineva a sărit cu niște întrebări tendențioase (nici ortodocșii nu sunt în general mulțumiți cu acest ecumenism) despre care nu știm ce s-a mai auzit. Dar, iată întrebările:

1. Vă rog să ne vorbiți despre pururea fecioria Maicii Domnului.
2. Vă rog să ne vorbiți despre Cinstirea Maicii Domnului și a sfinților.
3. Vă rog să ne vorbiți despre cinstirea icoanelor și a crucii.
4. Vă rog să ne vorbiți despre botezul copiilor.
5. Vă rog să ne vorbiți despre importanța tradiției în istoria Bisericii.
6. Vă rog să ne vorbiți despre înființarea cultului penticostal și despre întemeierea Bisericii Ortodoxe.
7. Vă rog să ne vorbiți despre glosolalie și adevărata vorbire în limbi.

Eu cred că era o bună oportunitate pentru un debate (între cuvioși), nu?

Poftiți și vedeți (tolerați reclama de la început, este inevitabilă): http://www.dailymotion.com/embed/video/xpe0pv

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

36 răspunsuri to “LA CIREȘARII, PREOTUL CONSTANTIN NECULA A FOST… ORTODOX”

  1. Ei vedeti ca si in zilele noastre se poate suferi pentru ISUS ! Si macar ca am vazut ca o mare parte dintre frati sunt dintre cei cu ceva ani buni traiti cu Domnul Isus. Intrebarea mea este cu ce or fi vinovati asa tare fratii nostri din Beius de a trebuit sa-i pedepseasca Vladimir Pustan asa de rau? De ce trebuie ca niste frati ai Domnului Isus sa auda despre amanuntele unei vieti de ratacitor?Doamne ai mila. Dar pentru ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit,in putina vreme vom avea vesti deosebite, si mai si, din aceasta cetate. Domnul sa fie laudat.

  2. Da, nu încape îndoială că ecumenicii devin tot mai ecumenici, și de data aceasta nu mai este o chestiune personală, particulară a lui V. Pustan, ci atrage după sine o mulțime de alți credinciosi. Se pare că evanghelistul s-a specializat în a sfida luarea de pozitie a credincioșilor penticostali (in special), ba mai mult, a mustrărilor care i-au fost aduse, mai ales pe acest blog. Păcat, odată cu trecerea timpului, influența lui este tot mai mare și foarte mulți îl urmează, fără însă a avea capacitatea de a discerne ceea ce fac, sau, poate și ei, intenționat, la fel de sfidători, ca și învățătorul.

  3. Tatal meu are o vorba: „Nu ne mai miram de cei care cad ci de cei care raman in picioare…”.

  4. ……Apoi au fost cinstiţi cei evlavioşi care au crezut drept şi au fost îndepărtaţi şi predaţi anatemei cei neevlavioşi şi care n-au primit cinstirea sfintelor icoane.

    …Cei ce dintre ortodocşi sunt sclavi ai ecumenismului nu ştiu că (protestantismul), întemeietorul şi principalul promotor al ecumenismului, prin ,,Consiliul Mondial al Bisericilor”, este iconoclast, că a izgonit sfintele icoane din biserici, că este aniconic [ἀνεικονικός], ca şi iudaismul şi islamul, care i-au influenţat pe vechii iconoclaşti? Nu ştiu că este împotriva cinstirii sfinţilor şi a moaştelor? Că îndeosebi este împotriva cinstirii Preasfintei Stăpânei noastre şi Născătoarei de Dumnezeu, a pururea Fecioarei Maria, pe care noi, ortodocşii, pe toată perioada anului o lăudăm în cântări şi o slăvim….
    paranteza imi apartine.

    Protopresbiter Teodoros Zissis: ÎN PIREU DUMINICA ORTODOXIEI S-A PRĂZNUIT LA MODUL AUTENTIC

    • Dacá noi nu putem apára ce credem,altii o fac,si o fac tare de tot.
      Deci, penticostalii sánt anatema sau nu?
      Solutia:la moaste,icoane si „la maica”…..

  5. frate Cristi,
    ai scris mai demult un articol in care dadeai vreo 10 motive pt care neoprotestantii nu-si fac cruce;l-am citit atunci si am vrut sa-l reiau azi…3 ore l-am cautat in arhiva fara sa-l gasesc;te rog mult spune-mi unde este postat…ma intereseaza mult.
    multumesc mult

  6. …,,Toate diferitele -isme,culte si religii,toate punctele de vedere diferite ale tuturor credintelor,toate sint bune,caci ii vor conduce ,eventual , pe adeptii lor la realizarea faptului ca dedesuptul tuturor exista un profund factor de adevar, care a fost omis ,ceva profund care nu a fost atins, sau ca ei au esuat in a contacta ceea ce le apartine de drept, ceea ce ei pot si ar trebui sa stapineasca cu drepturi depline.””

  7. Aceasta campanie de la Beius va continua cu preoti catolici, pastori adventisti si de la alte confesiuni…

  8. Daca la ortodocsi Pustan si-a facut cruce ca sa semene cu ei, nu ar fi putut si preacuviosul sa nu isi faca cruce ca sa semene cu noi???
    Daca Pustan adopta o anuminta tinuta in bisericile istorice, de ce preacuviosul nu a venit si el intr-un costum, nu de alta dar sa semene cu un predicator evanghelic?

  9. pustan pare inconstient de ceea ce face. ma mir cum de nu e luat la 11 metri de catre conducerea cultului. sau is si aia ca el?

  10. „Adventistii mi-au daruit Biblia…baptistii poezia…penticostalii cantarea”, hmm, dar cum se poate asta unuia care e un bun ortodox??? „Sunt ortodox si vreau sa mor asa”, foarte bine, oare vi-l inchipuiti pe Vladimir Pustan spunand „sunt penticostal si vreau sa mor penticostal”? 🙂 Niciodata, nici macar intr-o biserica Penticostala!!!

    „Va vestesc ortodoxia”, multumim parinte, dar il prefer pe Hristos si Evanghelia Lui!

  11. ” Solomon avea o vie la Baal-Hamon ; a inchiriat-o unor pazitori ; si fiecare trebuia sa aduca pentru rodul ei o mie de sicli de argint. Via mea ,care este a mea , o pastrez eu. Tine-ti , Solomoane , cei o mie de sicli , si doua sute fie celor ce pazesc rodul !. Tu, care locuesti in gradini , niste prieteni isi pleaca urechea la glasul tau :
    binevoeste si fa-ma sa-l aud !. Vino repede , iubitule , ca o caprioara sau ca puiul de cerb pe muntii plini de mirozne ! ” Cantarea Cantarilor 8 : 11- 14 .
    Si adaug spre zidirea celor intelepti ,care pot pricepe si simt cu inima lor, iubirea Crucii lui Hristos :
    -Sunt crestini ce pacatuesc sacrilegic imbratisand acest SFINTIT SEMN si mai sunt o multime de „slab vazatori” ce-si imbunatatesc atat inima cat si vederea ,atunci cand ajung sa-l afle si sa-l foloseasca SPRE ZIDIRE !. Si sa nu uitam sa ne ruga

  12. La infiintarea cultelor neoprotestante din Romania s-au stabilit si niste reguli – cred ca e corect spus – de comportament, altele decat principiile de credinta oficiale.
    Aestea se refereau printre altele si la tinuta, relatiile cu celelalte culte, …
    Aceste reguli probabil nu au fost scrise nicaieri iar noile generatii nu mai tin cont de ele chiar daca acestea isi au radacinile in Biblie. Multi poate nici nu le stiu. Am vazut acest lucru si la persoane cu influenta.

    Asa apar tot felul de probleme. Parerea mea ar fi ca aceste reguli sa fie reamintite – daca mai exista – si eventual sa se stabileasca ce trebuie sa se mai respecte si ce nu. Fara astfel de reguli nu poti pretinde sa nu se petreaca anumite lucruri.

  13. Daca ne pasa de oameni si vrem sa fie salvati de Dumnezeu, trebuie sa-i chemam la Isus, nu la o anume denominatie. Daca biserica ta este baptista, inseamna ca toti cei care apartin acestei biserici vor fi salvati de la „iazul de foc” ori credinta e individuala, intre mine si Dumnezeu?! Avem nevoie de biserici unde putem avea partasie unii cu altii, unde ne hranim din Cuvant, dar nu inseamna ca fara ele nu putem avea un viitor cu Christos. Problema e sa nu facem din „cultul” bisericii unde apartinem un CULT a ceea ce trebuie sa faca fiecare credincios pentru a fi salvat. Ecumenismul poate fi predicat (dupa parerea mea) atata timp cat Isus e cel proclamat, nu crezul nostru, nu biserica ori cultul de care apartinem…cum din pacate am vazut in acest video. Avem nevoie sa ne intindem mana si spre celelalte culte sau sa ne izolam in cubuletul nostru? Barierele „artificiale” intre crestinii ce cred intr-un Dumnezeu – Tatal, Domnul Isus – Fiul si Duhul Sfant pot fi daramate atata timp cat cred in aceste trei baze ale crestinismului. Daca suntem de acord cu aceste trei, putem lucra impreuna.

    • Daniel Mendre, așa pe scurt câteva întrebări:
      – oare de ce în ultimii două mii de ani adevărata Biserică a lui Isus Cristos nu a putut colabora cu bisericile tradiționale?
      -oare de ce unii au fost chinuiți și uciși într-un mod brutal de către papistași, fie în timpul Inchiziției, fie în alte perioade?
      -oare de ce Jan Huș a trebuit să fie ars pe rug? Atenție! Nu de niște păgâni, ci de religia care domina Europa Centrală și de Vest.
      -oare de ce mii de credincioși din România au fost batjocoriți, bătuți cu crucea în cap pentru a se lepăda de Cristos? Interesant, de oameni îmbrăcați în sutane și ținând crucea în mână.
      Nu vreau să fiu ironic, dar dacă cumva nu știați, atât Biserica Ortodoxă cât și cea Catolică pretinde că are aceste trei ˝baze˝, adică Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, la fundamentul credinței.
      Dacă de-a lungul timpului nu s-a putut lucra cu aceste două organizații, sau biserici, cum vreți, de ce ar fi secolul 21 mai special, ca să putem colabora? Au schimbat ceva in doctrină? Nimic! Sunt la fel de brutale și de violente ca și în Evul Mediu. Ar fi la fel de doritoare să ia libertatea (și capul) unui adevărat creștin, născut din nou, doar că îi împiedică legile seculare, atât.
      Ar fi multe întrebări, mă opresc însă aici. Vă îndemn însă să vă analizați poziția vis-a-vis de ecumenism, și de tot ceea ce implică aceasta, dacă vă considerați un creștin născut din nou. Binecuvântări!

  14. Ce atenti erau penticostalii nostri! Parca n-au mai auzit asemenea lucruri in viata lor. Eu unul nu am stiut pana acum cat de gresiti pot fi ortodocsii!
    Domnul Pustan a devenit foarte sfidator si fara scrupule. Potrivit Bibliei, „acela care se impotriveste tuturor mustrarilor…”. Sa aiba Domnul mila de el!

  15. http://apologeticum.wordpress.com/2012/03/12/video-ips-serafim-de-pireu-rostind-anatema-catre-ereticii-de-ieri-dar-si-de-azi-papa-ratzinger-benedict-al-xvi-lea-monofiziti-musulmani-rabini-iehovisti-si-ecumenisti/#comment-32955 – aici este ceva interesant despre iubirea cea mare pe care ne-o poarta unii episcopi ortodocsi!
    Poate o sa-l invite la anul Pustan la duminica ortodoxiei sa rosteasca binecuvantarea pe care o are pentru noi! Sa-l vad atunci pe Pustan!

  16. Daniel Medre,
    Tu ai experimentat ceea ce ai scris? Daca ai axperimentat, ai facut acest lucru in numele cui? al unui cult sau al lui Isus? Unde anume?
    Povesteste-ne si noua. Asta nu se tine secret.
    Multumim.

  17. Daniel Medre
    „tatal, Domnul Isus – Fiul si Duhul Sfant pot fi daramate atata timp cat cred in aceste trei baze ale crestinismului.”

    Auzi … baze ale crestinismului…

    Vorba unui prieten de-al meu:
    „its a jungle out there bro”
    🙂

  18. Daniel, intrebare, cele trei baze ale crestinismului sunt o referinta la Dumnezeul Trinitar? Nu e ok termenul „trei baze” .

  19. Se vede ca Pustan si-a schimbat parintele , il are acum pe acest preot ortodox , daca nu se trezeste o sa ramina cu el.

  20. Fratele Pustan spunea intr-o predica in Paulis in martie

    ” vreau sa va multumesc frate presedinte (Pavel Rivis Tipei) ca m-ati aparat intotdeauna; a-ti avut incredere in mine. ”

    Miscarea penticostala la nivel mondial este dusa cu sorcova… romanii sint si ei pe aceiasi cale

    Majoritatea se duc pe ulita carismatica, altii ( se pare ) o dau cu ecumenistii..

    Rezultatele lipsei unei invataturi sistematice

    Batuti de vinturi

    Cind o sa auzim strigarea:

    „La corturile tale Israele””

    • Stai linistit gabebogdan, pendicostali sunt carismatici, dar ca undeva din primul sau al doilea val.

    • Gabi,
      Nu e dusa cu sorcova….e in proces de reformare….doar ca fiecare reforma crede (eronat) ca ea este ultima reforma…. astfel, isi permite luxul de a persecuta pe cea care vine dupa ea…. 🙂

  21. preotul acesta nu este ecumenic el crede ca ortodocsia este singura credinta adevarata. ca orodocsia este singura cale spre Hristos. Pustan ce crede?

  22. Am putut sa ascult doar pana la min 6.
    Ce am inteles eu:
    – d-l Pustan a deschis usa compromisului, a pus pe masa vreascuri si apa de ploaie iar manipulata lui „asistenta” a trebuit sa manance. Etc.

    Ce NU inteleg este:
    – de ce „parinte”? Parinte sa-i fie d-lui Pustan, daca indeplineste conditiile unui parinte! Secretar UTC, care a invatat multe de la secte….hmm. Si uite ce usor sa dat de gol „parintele” (…)
    – de ce face ortodoxul evanghelizare la „penticostali”!?!
    – de unde atata obraznicie si ignoranta? Nu am vazut atata ignoranta niciodata! „Religia adevarata este ortodoxia”, „pe mine nu ma convinge nici o secta”. ” da le-am incercat pe toate si am gasit adevarata” „cine nu aude chemarea ortodoxiei este:……..” cu late cuvinte „gloata, plebe esti si vei ramane aceeasi pleava a societatii in ochii mei!”
    Si asta in nici 6 min!!!
    – de ce pastorii penticostali nu iau masuri impotriva fratelui (…) Stim toti, tu cititor nu sti?!
    Ma opresc aici.

  23. Pai daca ii plac atat de mult ortodocsii de ce nu se duce la ei?

  24. Auzi , Domnule , ca biserica ortodoxa este o biserica vie!!! In cazul acesta el parintele trebuie ca e mort de-a-binelea. In alta ordine de idei , ortodoxia este ca o fiinta femenina atat de inbatranita incat nu se mai poate mantuii pe ea insasi cu atat mai putin sa-i mantuiasca pe altii. Ortodocsii pot fi mantuiti prin Credinta in ISUS CRISTOS si nu prin ritualurile , mataniile sau moastele ortodoxiei. Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti ortodocsi incepand cu Parintele invitat.

  25. Oare tot ce inseamna ortodoxie,inseamna o biserica moarta?Exemplul invers il constituie biserica din care eu fac parte si care este o biserica ortodoxa penticostal-charismatica!Ne inchinam ca voi,slujim ca voi,si…ceea ce este mai important,am neutralizat traditia la rang de sfanta,bazindu-ne doar pe Scriptura!Purtam in anumite situatii hainele preotesti,intram astfel in anumite locuri(in care altfel nu s-ar putea intra),vestim Evanghelia,il aratam oamenilor pe Isus ca Mantuitor,nerugam pentru bolnavi,si aratam oamenilor ca nu sint singuri,ci Mangiietorul privegheaza si azi cu tarie Mireasa Biserica
    Si Slava sa-I fie adusa Domnului,aceasta lucrare creste,in spatiul fost sovietic sint peste 100 de fosti slujitori in biserica traditionala care acum se inchina in Duh si Adevar,unii plecand cu binecuvintare(pe baza viziunii avute) chiar din biserica penticostala rusa pt.a face aceasta slujire.Si sa stiti ca exista persecutie,mai ales in Rusia,de aceea poate mai bine sa ne pomeniti si pe noi nevrednicii slujitori ai acestei biserici-punte spre Hristos!

Lasă un comentariu