GOANA DUPĂ NIMIC SAU VIAȚA LA SUPERFICIAL

OlympicsSursa foto AICI.

Cred că cel mai mare dușman al gândirii umane este superficialitatea. Atunci când nu este interesat dincolo de aici și acum, el și numai el însuși, ce se percepe prin intermediul simțurilor, omul devine limitat, redus. Marea majoritate a daunelor de orice fel au de-a face cu acest mod de a gândi.

Pe plan economic, națiuni întregi (despre care ai crede că sunt avansate din punct de vedere intelectual) nu pricep simpla matematică a faptului că de unde nu pui n-ai cum să iei. Pe plan cultural dispare încet, (și nu prea) încet contemplarea și ne inundă aglomerările zgomotoase, dătătoare de energie întru desfrâu.

Moralitatea care avea în vedere conservarea acelor instituții și valori care fac perpetuarea civilizației posibilă au fost abandonate în favoarea unor mofturi de dulap. Scopul legilor în orice civilizație anterioară au fost de a îngrădi și neutraliza răul. În vremea noastră, pentru prima dată în istorie, avem legi care îl protejează și îl afirmă.

Politicienii au învățat că, pentru a fi (re)aleși, trebuie să promită și să mulțumească pretențiile electoratului, vrându-i binele de moment în detrimentul binelui viitor, cu legătura de rigoare la argumentul economic despre care vorbeam mai sus.

Ce ne facem cu partea spirituală, religioasă, alunecată adânc pe panta gratificării firești în detrimentul duhovnicescului. Creșterea spirituală a creștinului presupune un timp îndelungat cât toată viața de vicisitudini, învățături și mustrări care îi cioplesc caracterul și comportamentul până la desăvârșire. Acum preferințele sunt mai importante decât principiile, stilul motivator la pragul lingușirii de-a ingnoră de-a dreptul nevoile spirituale reale ale ascultătorului, serviciul bisericii a devenit un fel de energy drink. Asta este marfa care se cere, succesul depinde de spiritul de piață al instantaneului, iar oamenii cer pocăință fără schimbare, credință fără fapte, slujire fără sacrificiu, evlavie fără putere, interior fără exterior (doar nu suntem farisei…), rânduială fără reguli și, în general, totul să fie opțional, voluntar și într-un cuvânt… superficial!

Filozofii și teologii forează la mari adâncimi după acest superficial. Îl poți citi în titlurile de carte, temele conferințelor, tezele dezbaterilor (cică, viața la maxim, cea mai bună viață acum, valoarea lui tu – așa i se zice acum la… eu!). Trăim într-o glazură a existenței, groasă cât ziua de azi, drumul de ici până colo, pretențiile și oportunitățile de moment ale eului și, de fapt, goana după nimic(uri) despre care spunea înțeleptul că este… deșertăciune.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Un răspuns sa “GOANA DUPĂ NIMIC SAU VIAȚA LA SUPERFICIAL”

  1. „…forează la mari adîncimi după superficial…” sau cum s-ar spune, se ostenesc pentru nimic. După ce mai mulţi ani am studiat Biblia şi am ascultat mii de predici, observ că teologii nu forează. Adică se interpretează Biblia după „strălucita” părere a cuiva, după prima impresie, etc. Dacă undeva nu pricep un concept, un verset, afirmaţie, altundeva în Biblie voi găsi explicaţia. Exemplu: mai demult credeam că „omul fărădelegii” despre care vorbeşte apostolul Pavel este rezultatul unei revelaţii speciale pe care acesta a primit-o prin ceva vedenii, dar defapt despre Anticrist, avem o serie de psalmi dedicaţi ca psalmul 10, 52, 53, etc şi alte pasaje din psalmi şi nu numai. Apostolii nu spuneau nimic fără suport Biblic; pe de altă parte, mulţi teologi, asemenea filozofilor, nu spun nimic fără aportul masiv al „erudiţiei intelectuale proprii”, imaginaţiei, etc. E mai simplu, adică superficial, a rosti multe explicaţii simpliste, păreri personale, e mai greu a studia Biblia pentru a găsi răspuns la ce e nevoie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: