EMINENȚE

Ceea ce scriu în continuare, scriu mai mult amuzat decât supărat și mai mult intrigat decât indignat. Este un fel de răspuns la articolul publicat AICI.

Lector universitar doctor la Institutul Teologic Penticostal, Ciprian Terinte îl declară cu neascunsă admirație pe Miroslav Volf ”eminentul” profesor.

Bine, faptul că, în contrast, același Ciprian Terinte pune la îndoială calitatea intelectuală a oricui nu este de acord cu Miroslav Volf și decizia ITPB de a-i oferi catedra trebuie înțeles în cadrul mai larg al unui elitism cronic dezvoltat în ultimii ani de această instituție de învățământ teologic.

Ca să mă neutralizeze complet, Ciprian Terinte afirmă – nici măcar nu insinuează – că aș mima competență teologică, fiindcă îmi lipsește… formația academică. Ce să mai zici, dacă n-ai carte n-ai parte! Ca să mă pună la punct definitiv, pe lângă că sunt telectual (adică nu… intelectual), lectorul universitar ITPB recunoaște că sunt incult. Ironie și cu ”in”-ul acesta: odată dacă mi-a lipsit a fost rău, acum dacă mi se potrivește, tot rău e. Avea dreptate Caragiale când îmi spunea că sunt – citat de la Ciprian Terinte – ”dascăl de provincie”.

Stimați domni, accept:

  • Este adevărat că nu am absolvit o școală de învățământ superior; când am vrut și m-ar fi dus capul, comuniștii nu m-au lăsat fiindcă nu eram utecist, adică m-au dat afară fără să mă fi înscris vreodată în UTC, deh, metodele vremii; prin anii 70, 80, așa incult cum sunt, împreună cu tinerii din provincia București făceam evanghelizare prin transportul în comun, plasam mii de minibroșuri prin cutiile poștale și mai treceam din când în când și pe la interogatorii, că așa erau vremurile; la ITPB m-aș fi dus dar am preferat să mă mut în provincie la Chicago…
  • Este adevărat că neavând ”formație academică” am fost un autodidact care am citit ce-am apucat, dar nu puțin și nu superficial; poate că nu stăpânesc foarte bine termenii și noțiunile cu care jonglează doctorii, dar atâta mă duce mintea să înțeleg când un om afirmă că dumnezeul musulmanilor ne-ar fi și nouă dumnezeu; alții mai deștepți și decât mine dar și decât Ciprian Terinte și-au dat seama de acest lucru; conducerea și cadrele ITPB par a fi într-o stare acută de contrazicere a realității… sau, cine știe, poate sunt și ei de acord cu erezia lui Volf…
  • Este adevărat că ceea ce scriu, atât cât mă duce capul, poate fi interpretat, răstălmăcit, scos din context, dumicat și mestecat, dar și lucrările teologice de înaltă ținută scolastică pot fi supuse unui tratament similar pentru că nu poți spune totul deodată, nu le poate spune unul pe toate și nimeni nu știe totul despre toate; dar am moștenit de la simplii mei înaintași un instinct cuminte care, până la urmă, mă ajută să simt ce este bine și ce nu;
  • Și mai este adevărat că am fost la o instituție baptistă care nu m-a acceptat ca pe un mare profesor și nici nu m-am dus cu asemenea mofturi, dar m-au primit ca pe un frate în Domnul, fără să mă îngroape în aere de elitism academic, fără pretenții de superioritate intelectuală, deși la acest capitol aș fi fost surclasat; frate Ciprian Terinte, pe unde te așezi și te ridici să vorbești, eu am fost și așezat și stând încă de acum 45 de ani (nu știu dacă ai atâția), dar oamenii care ți-au pregătit acel loc mi-ar fi dat mie dreptate, nu ție, pentru că eu de la ei am învățat ce știu!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

48 răspunsuri sa “EMINENȚE”

  1. De ce atata risipa de vorbe? pentru a demonstra un Adevar pe care Domnul Dumnezeu l/a statuat inca de acum mii de ani in urma si anume ca El alege persoanele smerite,sarace in duh,nonacademice pentru a le face cunoscut tainele Imparatiei Sale?De ce va mirati si va simtiti intrigat pentru ca stiti ca asa trebuie sa fie.Rabinii si fariseii au venit sa invete de la Tamplarul din Nazaret si de la Pescarul de oameni din Capernaum:asa a fost,asa ramane.Dezavuam oare nivelul intelectual ridicat al unora? Evanghelia sta in putere nu in vorbe.Puterea de a vindeca bolnavii, trecerea pe care o ai inaintea Celui PreaInalt, recunoasterea Mantuitorului inaintea Tatalui si mijlocirea Duhului:acestea sunt adevaratele valori si pentru cei invatati si pentru cei neinvatati dar se pare ca prioritate au avut cei neintruiti in duhul lumii

    • eu stiu persoane alese, academice si smerite…:)
      nu puteti fi exclusivist…
      e adevarat, in mare majoritate, sunt alese persoanele mai simple (si asta poate si ptr ca pers. acedemice se pot complica singure in rationamente sau sunt prea mandre!), dar Dumnezeu a avut si are in turma Sa si oameni din elita societate, dar care au devenit smerite si si-au pus talentele in slujba Lui… (de ex. Pavel nu a fost un oarescare..el facea parte din elita!!!)

      Saul (Pavel) a fost ucenicul rabinului Gamaliel, cel mai mare rabin pe care l-au avut evreii. De fapt, Saul (Rabbi Şa’ul) a fost cel mai strălucit ucenic al lui Gamaliel, perspectiva fiind ca ucenicul să îşi depăşească învăţătorul. Conform unor izvoare evreieşti antice de circulaţie restrânsă, deşi nu îi este pomenit numele, a existat un rabin, ucenic al lui Gamaliel, care îşi întrecea învăţătorul, perspectiva fiind ca acest ucenic să devină cel mai mare rabin al iudaismului. Dar acest ucenic al lui Gamaliel a devenit un “akher” (“altul”), adică un apostat (căzut de la credinţa iudaică)… Ne putem da seama că ar putea fi vorba de Pavel (Saul), care, aşa cum am amintit, a fost ucenicul strălucit al marelui rabin Gamaliel şi care a devenit un evreu mesianic, un urmaş al lui Cristos/Mesia (creştin). Uneori, Dumnezeu are o fină ironie, căci, în acest caz, a întors la Sine, la credinţa în Fiul Său, Isus Cristos, pe cel ce urma să devină cel mai mare rabin al iudaismului!

      • si apoi, „duhul smerit” are de-a face mai degraba cu atitudinea, decat cu studiile..:)
        si eun acdemic poate avea duh smerit…
        duh smerit inseamna deci altudii! :)n om lipsit de stceva decat u

        • scuze… greseala e de la tastele laptopului care face sa imi sara literele

          si apoi, “duhul smerit” are de-a face mai degraba cu atitudinea, decat cu studiile..:)
          si un acdemic poate avea duh smerit…
          “duh smerit” inseamna deci alceva decat un om lipsit de studii! 🙂

  2. Nu te mai stradui fr Ionescu sa te bati cu morile de vant. Acesti domni profesori preaalesi (de ei insisi) sfideaza pe toata lumea: de la simpli frati de credinta la confrati pastori si chiar pana la cadre universitare de la alte institutii de invatamant crestin. Nimeni nu li se poate pune alaturi, in opinia lor. Ca un absolvent al ITPB-ului, regret ca aceasta institutie a incaput pe mainile unor astfel de oameni. Fii pe pace, eu detin un doctorat obtinut la Universitatea de Vest din Timisoara (institutie mai prestigioasa decat cea pe care o reprezinta dansii) si cu toate acestea am fost umilit de „distinsul” decan Ciprian Terinte. Nivelul la care se crede dansul nu-i permite sa se puna alaturi de noi si de altii.

    • Regret să văd că aveți dreptate.

      • Stimate frate Ionescu,

        Personal cred că a continua discuţia pe acest subiect nu este de mare folos nici duhovnicesc, nici intelectual. E clar că avem opinii diferite. Totuşi, aş vrea, pe scurt, să vă asigur de două lucruri: În primul rând nu m-am referit la calitatea dvs. intelectuală, ci la competenţa academică. Sunt lucruri diferite. Faptul că un pastor nu este preocupat de savantlâcurile academiei nu-l face mai puţin inteligent sau pregătit. El are, pur şi simplu, o altă arie de expertiză. În al doilea rând, nu doresc să neutralizez pe nimeni. După tirul de acuzaţii la care a fost supusă instituţia în care slujesc, o postare referitoare la unul dintre textele dvs. este pe nedrept calificată drept încercare de suprimare. Aveţi dreptate: nu am nici vechimea, nici competenţele dvs. pastorale şi nici nu mă bucur de popularitatea pe care o aveţi dvs. Dar mi-am rezervat dreptul de a reacţiona atunci când singura instituţie teologică academică penticostală din România, în care îmi dau silinţele să-L slujesc pe Dumnezeu, este împroşcată cu noroi. Este a noastră, a tuturor penticostalilor români. Ar trebui s-o iubim, s-o preţuim şi s-o ajutăm, s-o îndreptăm când este cazul, nu s-o discredităm.

        God bless!

        • Frate Ciprian Terinte,

          Când eu iubeam acea instituție (și îmi doream să-i fiu student) dvs. poate nu știați că există. Când ani mulți de zile am făcut colecte pentru acea instituție, a fost pentru că i-am vrut binele.
          Când am decis să susținem financiar studenți, am făcut-o cu bucurie.
          Dar și atunci când criticăm actuala conducere că dă mințile fragede ale studenților pe mâna unui apostat, tot din dragoste pentru ITPB o facem!
          Nu mai comentăm aici ce și cum ați spus, dar tot așa cum ziceți că nu mi-ați pus la îndoială capacitatea intelectuală ci doar formarea academică, deși textul arată că mi le-ați contestat pe amândouă, tot așa îl scuzați și pe „eminentul” Volf, când propriile sale cuvinte (scrise și rostite) îl dau de gol.
          Nu altcineva a umplut instituția ITPB de noroi ci însăși conducerea ei, dacă: rectorul Constantineanu nu își retrage oficial semnătura de pe infamul document de la Yale și nu este imediat retrasă invitația pentru Miroslav Volf și anulate evenimentele programate cu această ocazie.
          Știți însă ce este cel mai trist? Că ITPB a împroșcat cu noroi întreg Cultul Penticostal și toți oamenii de bine care susțin învățământul teologic penticostal. Grăbiți-vă și luați măsurile acestea de urgență, altfel le vor lua alții în locul dvs. și împotriva dvs.
          Cred că mai este timp…
          Altfel, nu am nimic personal nici împotriva dvs., nici a lui Emanuel Conțac și a nimănui, nici măcar a lui Volf. Dar adevărul e adevăr și nu ne putem dezice de el la nesfârșit, mai ales când e negru pe alb și sfidăm ceea ce vede o lume întreagă, chiar dacă alții nu sunt așa școliți. Nici nu trebuie, cu câtă minte avem, e suficient să ne dăm seama ce se întâmplă.
          Contez pe simțul dvs. pastoral să devanseze interesele academice și să faceți ceea ce este bine.
          Vă mulțumesc anticipat!

          • Subscriu la cele de mai sus. In rest…. (1Ioan 4:6)
            Binecuvantari!

          • Frate Ionescu, chiar dacă se pare că aveţi o parte de dreptate, nu mi se pare normal să vorbiţi cocoţat pe vârful dealului. Nu stă în caracter unui păstor să fie arogant.
            Înainte de a scrie pe blog despre această problemă, aţi discutat cu fratele Constantineanu sau cu altcineva de la ITP despre această problemă?

          • Nu cred că se poate vorbi aici de vârful dealului. Nici de aroganță. Și nici nu cred că doar aparent și parțial am dreptate.
            Cât privește discuții personale, vremea lor a trecut atunci când a apărut public anunțul despre vizita lui Volf. Dar dacă citiți cu atenție primul articol din această serie, rectorul și conducerea ITPB puteau corecta elegant eroarea.
            Au ales confruntarea, îi vor culege roadele. De fapt, ar trebui să întrebați dacă cineva din conducerea ITPB a consultat pe cei de la cult și să știm și noi cine le-a dat verde?…

        • un raspuns de bun simt..:)
          incep sa cred ca, la caracteer, dl doctor Ciprian Terinte sta mai bine decat dl doctor Contac! 🙂

    • Sunt alții printre cei de la ITPB, că de ei este vorba, care au doctorate la universități de prestigiu din Europa sau SUA (chiar mai bine cotate decât avem noi în Romania; este un lucru de apreciat și mulțumim Domnului pentru aceasta.) nu cu asta trebuie să ne mândrim sau să purtăm prin aceasta lupta cea bună a credinței. Și da, trebuie să luptăm pentru credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna, chiar dacă îngerii din ceruri se vor venii să ne dea o altă evanghelie, Domnul să ne ajute să fim umpluți de Duhului Sfânt, ca prin El să fim învățați și călăuziți în tot adevărul. Cu siguranță Petru și chiar eruditul Pavel au avut în fața lor personalități cu un statut academic mai prestigios decât cel din CV-urile lor însă atunci când au fost nevoiți să afirme adevărul, să spună bine la ce este bine și rău la ce este rău, când au fost solicitați să facă deosebire între ce este de la Domnul și ce nu este de la Domnul, ei au fost gata cu însăși viața lor să dea socoteală de nădejdea și credința lor… interesele lor au fost subordonate voii și ascultării de Dumnezeu; lipsurile, amenințările, chiar bătaia și moartea nu i-a putut oprii din a fi fideli lui Cristos și învățăturii Sale. Ce este trist că unii dintre frați noștri, profesori universitari, conferențiari, lectori (academicieni între evanghelici din România sunt câțiva dar nu la ITP [mă refer la grad de academician]…) au subordonat voia lui Dumnezeu și ascultarea intereselor personale. Aceasta este diferența între eruditul Pavel și unii dintre erudiții: teologi, pastori și învățători ai zilelor noastre. Așa se explică de ce oameni care ar trebui să schimbe lumea schimbă bisericile în lume… Pavel fără potențialul de acum datorat tehnologiei secolului 21 a fost cunoscut și influent atunci și de atunci până acum, pentru că a rămas neclintit în Cristos subordonându-și toate pretențiile și interesele scopurilor lui Dumnezeu… Ce puțini mai sunt azi care trăiesc așa… Moise, Ilie, Habacuc, Luca, Petru, Ioan, Pavel… și alții au schimbat istoria nu pentru că n-au fost oameni cu slăbiciuni, nici pentru că au avut cele mai înalte titluri/grade omenești ci pentru că au rămas neclintiți în Dumnezeu.
      Astfel de oameni mă rog să ridice Dumnezeu în România!!!
      Frate Teodor Dronca, am câteva întrebări personale și dacă doriți să-mi răspundeți este bine iar dacă nu, măcar să rămână pentru dvs., și să meditați la ele:
      1. Credeți că mediul academic de la Arad (facultatea de Teologie Penticostala din cadrul Universității Aurel Vlaicu, Arad) este favorabil formării viitorilor slujitori din bisericile penticostale?
      2. Nu credeți că ar fi nevoie să aveți o instituție separată (săli de curs, săli de studiu, capelă, bibliotecă, cazare, cantină în care să fie un altfel de climat decât cel oferit de UAV, nu contest calitatea/condițiile oferite de UAV ci mediul secular)?
      3. De ce Aradul, care are un așa mare număr de penticostali nu au inițiativa ca să pună mână de la mână ca să facă ceva în acest sens? Un campus cu săli de clasă, săli de studiu, bibliotecă și condiții de cazare. Asta vin și spun în contextul actual ca și absolvent al ITPB, îngrijorat de faptul că oameni care au condiții (ITP) pe fondul unor interese își schimbă valorile și ca de obicei, cu aroganță se afirmă că ei sunt singura instituție acreditată la nivel academic să pregătească slujitorii din bisericile penticostale. Azi, mâine dacă nu ai diplomă de ITP nu te mai poți ridica la amvon. Știu puține despre teologie penticostală-Arad și am auzit că și acolo lucrurile se strică, nivelul este tot mai scăzut și aceasta favorizat de mediul academic de la UAV (deci faceți ceva cât se mai poate, nu fiți comozi, oameni lui Dumnezeu sunt vizionari și luptători!!!).
      Ar fi un lucru benefic ca penticostalii din România să aibă alternativă pentru ITPB (mai ales că nu știm în ce direcție ne îndreptăm dacă ITP se mută la Florești, Cluj în universitatea Penticostală). Majoritatea penticostalilor sunt în vestul țării.
      Cu cele mai bune gânduri,
      Ioan

    • Ioan Bâle, Toronto Răspunde 6 iunie 2014 la 12:06 PM

      Frate Dronca,,
      Nu ne-an văzut de multă vreme!
      A vorbi despre academici penticostali este foarte delicat, deoarece penticostalii au avut o altă metodă de a ajunge la adevărurile de credință. Metoda face mai degrabă apel la inimă și sentimente decât la intelect, și dă o cunoaștere a lucrurilor divine prin meditație evlavioasă. Este adevărat că se poate păstra în contact cu academicii, fără să excludă intelectul.
      Ar trebui să se ştie că realitatea credinței se prinde pe omul întreg, și pătrunde gândurile, dorințele și sentimentele lui; nu este doar o abilitate a răsfoirii, cu mândrie, a unor dicţionare de limbă greacă.
      Aspiranţii la academic se pot gândi la alte ramuri mai eficente pentru asemenea vise, dacă au coloană vertebrală.
      Penticostalii academici tot epigoni rămân!

  3. Frate Cristian Ionescu,

    Mă supără faptul că diplomele contează atît de mult.
    Dar…
    Ar fii bine să adăugați și faptul că oameni cu școală au avut multe întrebări pentru doctorii de la ITPB.

    Culmea, că doi medici s-au luat de profesor Dr Emmanuel Conțac și l-au întrebat de teoriile lui Volf. Ca răspuns, Dr Conțac a ieșit din grup de pe FB. Numele celor doi medici (ăștia au școală, nu?!) pot fii furnizate dacă minle cereți pe fb.
    Chris Prunean este admin la grupul în care oameni cu medicina terminată și oameni cu teologia terminată au pus întrebări de teologie professorului si doctorului în Filologie Emanuel Conțac.

    Numai bine!

    SDG

    • A ieșit, cum să nu iasă, pentru că nu poate explica ci doar poate să facă praf pe vaisamar.

      • Sunt un dintre absolventii institutului din bucuresti si va marturisesc ca citind aceste articole m-am intristat. Frate cristian, nu va cunosc personal si trebuie sa recunosc ca nici nu sunt un mare fan al interventiilor dumneavoastra in mediul virtual. Frate ciprian, va cunosc personal pentru ca mi-ati fost profesor. Sper din toata inima sa cititi si dumneavoastra acest comentariu. Am facut parte din primele generatii pe care ati profesat. Toti studentii eram uimiti de cat de multe lucruri stiti si cat de bine se descurca un baietash venit de pe meleagurile moldovei in capitala romaniei. Problema dumneavostra era mandria si aroganta cu care ne tratati. Chiar si atunci cand jucam tenis in curtea institutului. ( ca sa nu spuneti ca vb prostii)…
        Citind astazi reactia dumneavoastra constat 2 lucruri.
        1. Mandrie acuta. ( stiti dumneavostra mai bine ca noi ce spune biblia despre mandrie in cazul in care mai sunteti interesat de biblie)
        2. Drumul rau pe care a luat-o itp-ul. Am stat 4 ani la itp bucuresti si tot nu am inteles ca urmariti sa faceti? Pastori sau ce? Stiu ca ati invatat mult de la frate john tipei. Poate ca era bine daca imprumutati si modul de reactie al fratelui john, nu doar barba.
        Sper din toata inima ca reactia dumneavoastra sa nu fie si reactia oficiala a itp-ului.

        • Frate absolvent,
          Barba „a imprumutat-o” de la parintii bisericesti si inaltele fete bisericesti rasaritene de care fratele este pur si simplu indragostit. Nu il cunosc personal, dar mi-au spus unii dintre studentii lui ca este foarte influentat de ortodoxie….sa se duca la ei daca ii apreciaza atata de mult…Ba mai mult audiind niste cursuri de ale dansului, declara ca noi evanghelicii „am luat trinitatea de la ortodocsi si din sinoadele lor”. Eu cred ca am luat-o din Scriptura! Din Biblie, pentru ca noi argumentam cu Scriptura doctrina biblica!

          • Absolvent itp 6 iunie 2014 la 3:39 PM

            Frate ionescu, cand nu am mentionat nimic de orientarile pur ortodoxe ale fratelui ciprian nu am vrut sa mai pun gaz pe foc. Toata treaba cu ortodoxismul a inceput de cand a inceput lucrarea de doctorat unde l-a avut ca indrumator pe distinsul parinte vasile mihoc. Nu exista curs sa nu ne povesteasca de cat de baiat fain e preafericitul. L-a adus la institut, a tinut prelegeri totul era la superlativ.
            Pacat! Mandria distruge tot ce mai e bun in institutul ala. Nu stiu ce zic ceilalti frati… ( emil mestereaga, jugaru) care sunt si pastori.
            Mediu academic, intelegem! Dar toate au o limita! Ce mai spunem tinerilor din bisericile noastre? Cum ii mai motivam sa merga la evanghelizari? Daca ortodoxul e fratele meu?!?

          • Da, superb ce să mai zic… este de plâns fraților ce se întâmplă în cultul penticostal din România și degradarea pornește chiar din locul unde sunt crescuți, instruiți viitori pastori și învățători ai bisericilor penticostale… Mereu și mereu auzim: singura instituție academică acreditată să pregătească slujitori pentru bisericile penticostale, cea mai reprezentativă instituție în educație de grad superior a cultului penticostal, etc… deci la noi, penticostali, după ce au fost problemele cu turnătorii înainte de 1989, care sigur sunt mult mai adânci decât se văd mai nou, după anul 2000 am început să văd un lucru evident, moda este că mai bine dacă să ai o diplomă în teologie ortodoxă, fie licență, fie master, fie doctorat decât să vi cu o altă diplomă în teologie decât cele ale reprezentativei instituții teologice de grad superior a cultului penticostal. Dacă ai făcut la baptiști (dacă am face observații strict academice pe scară ierarhică mai bine cotați pe plan național în evaluarea ARACIS) este deja o problemă prin multe locuri din țară, nu te acceptă frate ai o altă învătătură (bine că nu îți spune ești eretic, dacă vi cu diplomă de la ortodoxi este okay frate), pentru că ITP este „fabrica de calibru” unde sunt formați pastori și predicatori…. și cu baptiști ca baptiști (nici ei nu ne înghit prea bine și viceversa), dar mult mai interesant este că ITP nu recunoaște nici pe absolvenți de la facultatea de teologie penticostale din Arad…
            Și chiar dacă sunt absolvent al ITP din nou, spun Arad-Timișoara-Oradea treziți-vă și faceți ceva pentru viitorul cultului penticostal… La București fratele Nelu Brie și probabil încă doi, trei profesori asemenea lui încearcă să țină ITPB pe linie de plutire din punct de vedere duhovnicesc, restul, cu aroganță și nespus de pasionați de farmecul oferit de bisericile și tradiția din bisericile istorice, pasionați de a fi prieteni cu „lumea bună” au părăsit pasiunea pentru Cristos și cauza Evangheliei…
            (…)

  4. Frate Ionescu, metoda de a va tine piept in domeniul in care le sunteti superior lor, adica in cunostinta data prin Duhul Sfant si nu prin om, consta in discreditarea intelectului dumneavoastra? Asta spune tot deja 🙂

  5. si eu sunt un autodidact in ale teologiei… am licenta in alt domeniu, dar in teologie nu am vreo diploma..:)
    nu asta e important, insa…
    ci cu ce inima si atidudine ramai in urma studiilor..
    toti avem probleme cu mandria… dar pe taram spiritual ( nu numai acolo, dar mai ales acolo!) chiar trebuie sa renuntam la ea… e nociva..atat noua, cat si celorlalti!

    • si apoi, fie ca vrem fie ca nu, autoritatea finala nu ne-o da studiile, ci Duhul Domnului, Domnul Insusi…si smerenia noastra, pot sa spun…
      (daca ai si Duhul, si inima smerita, si bunatatea, si o scoala academica – dar de care nu faci uz cu marlanie si aroganta – , pot sa spun ca esti un om binecuvantat!)

  6. E vremea bisericii din Laodicea. Pt. ei Domnul Isus e dincolo de usa.

  7. DUHUL SFINT face diferenta;

    multi intelectuali vor fi in afara Cerului;
    multa invatatura a avut Pavel, inca pe vremea aceea,
    dar a considerat o ca pe un gunoi;
    pentru ca IN COMPARATIE cu pretul nespus de mare
    de a L fi cunoscut pe Hristos,
    pentru CARE ar trebui sa tinem institutiile de invatamint,
    exact totul ajunge un mare GUNOI indiferent de teologie’
    daca nu DUHUL este CEL care conduce !
    Spun inca odata :
    DUHUL SFINT FACE DIFERENTA !

    • Elisa, aici nu se argumenteaza impotriva intelectualismului sau a studiului ci impotriva snobismului academic. (…)

    • Pavel era “in ce priveste Legea, fariseu” (se stie ca fariseii erau EDUCATI in ce priveste Legea… prin urmarea, si la acest aspect se refera Pavel!!)
      daca educatia ta devine piedica, atunci trebuie sa fie ca un gunoi, in comparatie cu Isus Cristos… 😀
      pe de alta parte, nici eu nu merg pe descurajarea educatiei..numai ca, ATUNCI CAND…, ea devine ca…. in comparatie cu….

  8. Draga frate pastor Ionescu,

    Un grup de frati suntem in rugaciune ca Domnul sa va pazeasca si intareasca in aceasta lupta spirituala, dar in acelasi timp sa intervina si sa arate apostatilor ca El este Capul Bisericii. Chemati fratietatea pentecostala la rugaciune!

    Citeam astazi aici: Psalmul 31:18 „Să amuţească buzele mincinoase, cari vorbesc cu îndrăzneală, cu trufie şi dispreţ împotriva celui neprihănit!”

    • Draga frate Paul Dan,
      folosesc aceasta ocazie sa va multumesc public pentru interventiile dvs. in spatiul virtual (ex.: http://ioan8.wordpress.com/ ) prin care luptati lupta cea buna a credintei.
      Va multumesc de asemenea pentru rugaciunile dvs. in ceea ce priveste lupta unora dintre noi de a pastra adevarul nealterat, plamadeala fara aluat.
      Dumnezeu sa va rasplateasca!

  9. Here is another one: pastor Pentecostal extraordinaire Laurentiu Balcan:

    “Intrebarea daca Allah este acelasi Dumnezeu cu Dumnezeul crestinilor este o intrebarea nepotrivita si fara rost. De ce ? Pentru ca indiferent de modul in care il intelegem pe Dumnezeu, nimeni nu poate fi mantuit decat prin Isus Hristos. O intelegere corecta a lui Dumnezeu nu te mantuieste !”

    cred ca in loc de strigarea amin-aleluia la predicile penticostale, o sa strig “Allahu akbar”

    https://penticostalul.wordpress.com/2014/06/06/talmes-balmes-cu-aroma-de-islam-si-crestinism/

    • numai ca…. Allah nu este uni-plural precum Elohim!
      deci….

      Elohim este un substantiv cu formă de plural, iar singularul său este eloah. Propriu-zis, denotaţia acestui substantiv este aceea de „zeu”. În timp, termenul a fost îmbogăţit cu o conotaţie care desemna un om înzestrat cu autoritate, rege, care era reprezentantul (sau, uneori, chiar întruparea) unui zeu mare sau chiar al zeului suprem, şi ale cărui decizii şi acţiuni erau considerate ca fiind ale respectivei divinităţi. În mod normal, terminaţia „-im” ar putea semnifica plenitudinea (de exemplu, ħayim, vieţi, adică viaţă deplină) şi aceasta cu atât mai mult cu cât în imensa majoritate a ocurenţelor din Tanaħ/ Vechiul Testament, verbul care urmează are formă de singular. Cu toate acestea, există alte date care contestă o unicitate plenară.[…] În consecinţă, vom spune că într-un fel care nu este revelat pe deplin, Elohim, Dumnezeul creator şi suveran peste întregul Univers, este o uni-pluralitate.

      Deoarece, cu foarte puţine excepţii, substantivul plural „Elohim” este urmat de verbe la singular (ex. „a crea”, „a spune”, „a vedea”, etc.), acest fapt ne determină să credem că ar fi vorba de un aşa-zis substantiv „uni-plural”, adică un substativ care denotă ideea că toate cele Trei Persoane ale Triunităţii acţionează împreună ca Unul (în sens monoteist – credinţa într-o Divinitate unică). Aşadar, este vorba despre o aluzie la unitrinitarianism („Unintatea in Trinitate” sau „Unul în Trei”).

      (sursa? un studiu la care lucrez acum…si care se numeste “Cristos in Geneza”!!! :(cu notite din convorbiri avute cu un mesianic!)
      (deci nu e plagiat!) :)))))))

    • Gabi thank’s for the link, it’s good to know how some think !

    • Ioan Bâle, Toronto Răspunde 9 iunie 2014 la 12:03 PM

      Capitolul 112 al Coranului, pe patru versete scurte, îl defineşte pe Allah:
      1. Spune : El este Allah, Singurul./ 2. Allah este Atotcuprinzătorul. /
      3. El nu a născut, și nici nu a fost născut,/ 4. și nici nu are vreun egal.

      Versetul al treilea este dovada clară că dumnezeul musulmanilor nu este acelaşi cu Dumnezeul creştinilor!
      Chemăm academicii să ne dovedească, deoarece ei se pricep!

  10. Lucrurile stau mai rau decit mi-am inchipuit in cultul penticostal… pina la urma, daca lucrurile nu se schimba ,ma inscriu la cultul Ciresarii, mai sanatoasa este o mica cruce facuta cu trei degete decit semiluna cu crucea pe acoperisul seminarului

  11. Cred ca mult mai interesant ar fi sa auzim opinia citorva profesori ITP vis a vi de evanghelia predicata si propovaduita de biserica Ortodoxa. Acolo se separa evangelicii de restul. Daca ITP mai se cheama evangelic si daca este scoala de slujitori evanghelici penticostali sau a devenit un seminar deschis, de genul Yale unde se propaga tot felul de puncte de vedere.

  12. Pentru doctorul de nimic, replici la replici

    1. Psihoza așa numitului crislam. Domnule Terinte, nu încercați să mințiți opinia creștină afirmând că acest curent crislamul nu este o problemă. Nu vă asemănați cu Diavolul. Nu mai mințiți. Dacă rectorul ITP-ului nu apărea în acel document de la Yale, semnătura, şi dacă emeritul Volf era lăsat acasă aveați dreptate dar acum nu ne mai puteți îmbăta cu apa rece. Mai e puțin și veniți sa ne spuneți ziua la ora 14 că e noapte, că iarna e vară, că vacile merg pe bicicletă şi ca femeia cu barbă e mântuită.
    2. Calitatea intelectuala a agitatorilor care mimează competențe teologice. Nu știu ce înseamnă pentru dumneavoastră calitate intelectuală și competențe teologice. Prin aceasta poziție a dumneavoastră sunteți cel care denigrează ITP-ul. Cine sunteți dumneavoastră să spuneți că cineva are sau nu are competente teologice? Dacă erați mare teolog nu aruncați în văzduh afirmatia „calitatea intelectuala a agitatorilor care mimează competențe teologice”, ci efectiv arătați acest fapt, ca nu are competențe teologice dl. Ionescu demolând poziția dânsului. Dar unul care spune „crislamul e o psihoză” cu toate ca rectorul ITP este direct implicat, nu mai are credibilitate, nicidecum forță să spună că unii mimează. Ați fugit după diplomă și stați ascuns în spatele ei spunând ca sunteți deșteptul. Nu spuneți, România e plina de diplome, demonstrati ca sunteti cel care are dreptate.

    (Va urma)

  13. Pentru doctorul de nimic, replici la replici,

    Dragă Terinte,

    1. Psihoza așa numitului crislam. Domnule Terinte, nu încercați să mințiți opinia creștină afirmând că acest curent crislamul nu este o problemă. Nu vă asemănați cu Diavolul. Nu mai mințiți. Dacă rectorul ITP-ului nu apărea în acel document de la Yale, semnătura, şi dacă emeritul Volf era lăsat acasă aveați dreptate dar acum nu ne mai puteți îmbăta cu apa rece. Mai e puțin și veniți sa ne spuneți ziua la ora 14 că e noapte, că iarna e vară, că vacile merg pe bicicletă şi ca femeia cu barbă e mântuită.
    2. Calitatea intelectuala a agitatorilor care mimează competențe teologice. Nu știu ce înseamnă pentru dumneavoastră calitate intelectuală și competențe teologice. Prin aceasta poziție a dumneavoastră sunteți cel care denigrează ITP-ul. Cine sunteți dumneavoastră să spuneți că cineva are sau nu are competente teologice? Dacă erați mare teolog nu aruncați în văzduh afirmatia „calitatea intelectuala a agitatorilor care mimează competențe teologice”, ci efectiv arătați acest fapt, ca nu are competențe teologice dl. Ionescu demolând poziția dânsului. Dar unul care spune „crislamul e o psihoză” cu toate ca rectorul ITP este direct implicat, nu mai are credibilitate, nicidecum forță să spună că unii mimează. Ați fugit după diplomă și stați ascuns în spatele ei spunând ca sunteți deșteptul. Nu spuneți, România e plina de diplome, demonstrati ca sunteti cel care are dreptate.

    (Va urma)

  14. În cele din urma dl. Terinte a postat și replica mea pe blog. Dar dacă demersul a fost început voi posta și aici replici pt dl. Terinte.

  15. Dragă Terinte,
    3. Formație academică. Vorbești și acuzi pe x, y, z că nu au pregătire academică. Halal! În Biserica lui Hristos cunoștința vine prin revelația lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Pavel, cel mai învățat apostol a fost de părere ca „formația academică” îngâmfă și a fost cel care a căutat revelația Duhului de care a și avut parte în pustia Arabiei. Mă mir de formația academică a dumneavoastră, cred că din cauza ei ați spus unui student la ITP ca o sa aibă trezire în Biserica când o sa introducă în Casa de Rugăciune masa de ping pong.
    4. Agentul malefic: Institutul Teologic Penticostal. Dacă astfel înțelegeți discursul unui pastor, pe dos, nu mă mir că lumea este prieten și este tolerată în multe adunări care se consideră Biserici. Pastorul Cristian Ionescu nu a spus ca ITP-UL este agent malefic. Nu susținea financiar o instituție malefică. Pastorul si-a afirmat îngrijorarea cu privire la destinația ITP-ULUI.
    5.Masuri inchizitoriale. Nu vorbiți vorbe doar ca sa va arătați peste măsură de înțelept. Masuri inchizitoriale … Citiți cartea „Branza și viermii” de Carlo Ginzburg și vedeți ce presupuneau masurile inchizitoriale. Faptul ca i se retrage cuiva o invitație, unui pseudo-teolog, nu e măsură inchizitorială.

  16. 6. Dezbaterea se poarta în zona academică nu pastorală. Greșiți domnule Terinte. Dezbaterea e dusa în zona pastorală pentru ca acolo sunt slujitorii de azi și pastorii de mâine, la ITP. În prezența lor e dusă dezbaterea și persoana numita Volf.
    7. Persoane care nu au pregătirea și performanțele şitiințifice. Ce pregătire și performante aveți domnule: un doctorat la care ați chinuit 6, 7 ani? Ați realizat cumva o operă ca a lui Pelikan? Dar și atunci, dacă o sa realizați, nu aveți voie sa fluturați steagul mândriei ca tot ce facem este numai prin harul lui Dumnezeu. Implicit slava o dam Lui.
    8. Frații ortodocși. E grav rău. Spuneți ca sunteți frate cu cei care sunt morți în păcate? Cu cei care luptă să distrugă Biserica Domnului? Cu cei care își cumpără mântuirea, se închina la făptură? Ați merita sa fiți destituit. Sunteți nociv. Mă cutremur.
    9. Pericolul ecumenismului … departe. Chiar va prefaceți? Chiar așa de slabi îi credeți pe creștinii penticostali români? De ce a semnat șeful dumneavoastră, rectorul ITP acel document de la Yale?
    10. … indiferent de înzestrarea lor neuronală. Un slujitor nu denigrează în acest hal pe un pastor căruia nu i a demonstrat vinovăția. Sunteți în mocirlă pana peste cap domnule Terinte. Plecați de la ITP. Dumnezeu sa vadă și El sa lucreze.

  17. Frate cristian va respect ca slujitor al lui Dumnezeu, va respect varsta si zelul in slujire, si chiar daca nu aveti studii universitare sunteti unul din pastorii cu mare greutate in miscarea penticostala romaneasca, dar a spune ca anumiti oameni v-ar da dumneavoastra dreptate .<> nu suna bine! Domnu sa fie cu dumneavoastra! si sper sa nu intoarceti la salutul meu decat binecuvantari asa cum se raspunde la acest salut in cartea Rut…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eminente Luciferiene la lucru intre evanghelicii romani | ioan8 - 10 iunie 2014

    […] Terinte a scris infamul articol impotriva pastorului Cristian Ionescu. Aici pastorul Ionescu a raspuns. Terinte este cel care l-a adulat pe apostatul Volf facandu-l […]

  2. Apropó de Eminențe și de Titluri academice | ARMONIA MAGAZINE - USA - 11 iunie 2014

    […] nimicitor) era de așteptat și necesară toată vorbăria făcută prin comentariile la articolul EMINENȚE de Cristian Ionescu și la altele de aceeași […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: